top of page

Організація харчування дитини: 
                 корисні поради та рекомендації!

       Питання організації харчування дітей у  закладах

дошкільної освіти було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону

є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.

ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ !!!

      Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р № 305 

  Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування  у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії;  враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.

   Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.

Норми  молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г  на добу до 4,5 г).

У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м’ясо птиці – 6 разів на тиждень.

   Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.

Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.

Сік фруктовий або овочевий дозволено  вживати в їжу під час сніданку або вечері обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.

УВАГА! Шановні батьки!

       Відповідно до рішення  виконавчого  комітету Бахмутської  міської ради від 10.11.2021 №303 «Про організацію харчування вихованців закладів дошкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих Управлінню  освіти Бахмутської міської ради,  у 2022  році», наказу Управління освіти Бахмутської міської ради від 17.12.2021 № 543 «Про організацію харчування вихованців закладів дошкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти, підпорядкованих Управлінню освіти Бахмутської міської ради, у 2022 році», наказу ЗДО №58 «Ясочка» від 20.12.2021 № 211-о «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей у закладі дошкільної освіти у 2022 році», вартість харчування однієї дитини на день у закладі дошкільної освіти становить:

- в ясельних групах  з 9 годинним та 10,5 годинним режимом роботи – 46,00 грн.

- в садових групах  з 10,5 годинним та 12 годинним режимом роботи –47,00 грн.

  • в ясельній групі для дітей, які мають ранні прояви туберкульозної інфекції, малі та затухаючі форми туберкульозу – 47,00 грн.

  • в садовій групі для дітей, які мають ранні прояви туберкульозної інфекції, малі та затухаючі форми туберкульозу – 48,0 грн.

 

       Батьки або особи, що їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у закладі дошкільної освіти у розмірі 60 відсотків від вартості харчування на день.

 

       Забезпечуються безоплатним харчуванням в межах загальних асигнувань, затверджених в кошторисах доходів та видатків закладів дошкільної освіти Управління освіти Бахмутської міської ради на 2022 рік діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», діти - вихованці закладів дошкільної освіти із сімей, в яких один із батьків загинув під час антитерористичної операції та діти, що перебувають у санаторних групах для дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу, діти з інвалідністю.

      Знижка  плати для батьків за перебування дітей у закладі дошкільної освіти сім’ям, які мають трьох або більше дітей (молодших за 18 років), становить 50 відсотків від батьківської плати.

Як то страви готувати, щоб дітей вітамінізувати!

 

    Значення вітамінів у раціоні дітей дошкільного віку не переоцінити. Як забезпечити дітей необхідною кількістю вітамінів упродовж року?

      Досить часто в дитячому раціоні спостерігають недостатній вміст вітамінів. Задля достатньої вітамінної забезпеченості дітей слід: підвищувати вітамінну цінність дитячого харчування, контролювати дотримання правил кулінарного оброблення продуктів, вводити в меню страви з найвищим і стабільним умістом вітамінів.

Контроль за кулінарною обробкою продуктів

    Роботу харчоблоку контролюють директор закладу дошкільної освіти та  медичний персонал. Особливу увагу приділяють:

- дотриманню санітарних норм і правил організації роботи харчоблоку;

- способам збереження продуктів;

- процесу приготування їжі;

- правильному обробленню продуктів, які є джерелом вітамінів.

  Основними джерелами вітамінів є овочі, зелень, ягоди та фрукти, які слід максимально використовувати в харчуванні дітей. Овочі та зелень Задля збереження вітамінів при приготуванні овочевих страв:

- раціонально проводять холодну та теплову обробку;

- максимально скорочують строки зберігання готових страв.

   Овочі необхідно очищувати тонко, адже у їх поверхневому шарі вміст вітамінів найвищий. Очищені овочі не слід надовго залишати у воді, інакше вітаміни та мінеральні речовини «вимиватимуться» з них. Найліпше овочі очищати безпосередньо перед приготуванням страви. При варінні овочі одразу занурюють в окріп для припинення дії ферменту аскорбатоксидази, який руйнує аскорбінову кислоту. Салати з сирих овочів слід готувати (нарізати, терти) лише перед роздаванням у групи. Якщо нарізані овочі та зелень зберігати на повітрі, то відбувається руйнування в них вітамінів під дією кисню. Для приготування овочевих пюре, салатів, вінегретів варені овочі варять неочищеними до готовності: картоплю, капусту, моркву — 25–30 хв., буряк — 1–1,5 год. Очищені овочі треба варити в мінімальній кількості води.

Фрукти та ягоди

   Фрукти ліпше давати дітям у сирому вигляді. Безпосередньо перед споживанням фрукти чистять і нарізають. Хоча дітям старшого віку фрукти можна видавати неочищеними.     Зауважте! У сушених фруктах та ягодах вітаміни зберігаються погано, тому з них готують компоти, які необхідно вітамінізувати перед роздачею в групах.

Формування культурно-гігієнічних навичок у дошкільників

        Одним із пріоритетних завдань дошкільної освіти є збереження та зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації до занять фізичною культурою та спортом, установок на здоровий спосіб життя. Оздоровче спрямування освітнього процесу у закладі дошкільної освіти зумовлене рядом нормативно-правових документів: Законом України «Про дошкільну освіту», Базовим компонентом дошкільної освіти в Україні, освітньою програмою «Дитина» тощо.

    У педагогічному словнику поняття «навички» трактується як дії, складові частини яких у процесі формування стають автоматичними. Фізіологічною основою культурно-гігієнічних навичок є утворення умовно-рефлекторних зв’язків, вироблення динамічного стереотипу, адже формуються навички на основі застосування знань про відповідний спосіб дії, шляхом цілеспрямованих планомірних вправлянь.

       

 

Методичні рекомендації для педагогів та батьків  "Формування культурно-гігієнічних навичок у дітей раннього та дошкільного віку"

Пам’ятка для батьків!  

Режим харчування дитини вдома

                                   

                                    Раціональний режим харчування сприяє зміцненню  імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

  • перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

  • під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

  • після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

   Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у закладі дошкільної освіти, та часи прийому їжі.

     Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
  Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:
- привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
- виховувати слухняність, пошану до дорослих;
- заохочувати висловлювати прохання;
- навчати словам ввічливості.

    Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

  У разі гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад свого лікаря та повідомте свого вихователя.

       Це важливо знати кожному!

Їжа, яку не слід вживати дорослому та давати дитині!

bottom of page