top of page

     

                   Музичне виховання в закладі дошкільної освіти!

 

    Музичне виховання дітей дошкільного віку

     

 За твердженням фахівців, дошкільний вік - сінзетівний період для формування музичних здібностей. Всі діти від природи музичні. Про це необхідно знати і пам'ятати кожному дорослому. Від нього й тільки від нього залежить, яким стане надалі дитина, як він зможе розпорядитися своїм природним даром. «Музика дитинства - хороший вихователь і надійний друг на все життя» .

Ранній прояв музичних здібностей говорить про необхідність починати музичне виховання дитини якомога раніше. Час, згаяне як можливість формування інтелекту, творчих і музично - сенсорних здібностей дитини піде непоправно. Тому, область дослідження - методика музичного виховання дітей старшого дошкільного віку .

      Дошкільний вік - період, коли закладається початкові здібності, що обумовлюють можливість залучення дитини до різних видів діяльності . Що стосується області музичного розвитку, то саме тут зустрічаються приклади раннього прояви музикальності, і завдання педагога розвинути музичні здібності дитини , ознайомити дитину з музикою. Музика має властивість викликати активні дії дитини. Він виділяє музику з усіх звуків і зосереджує на ній свою увагу. Отже, якщо музика надає такий позитивний вплив на дитину вже в перші роки його життя, то необхідно використовувати її як засіб педагогічного впливу . До того ж музика надає багаті можливості спілкування дорослого і дитини, створює основу для емоційного контакту між ними.

      Зміст музичного виховання дошкільника є прилучення його до різних видів музичної діяльності , формування уваги і інтересу до музики. У цей період формується, насамперед, сприйняття музики. Воно займає провідне місце в музичному вихованні дітей в цілому.

    Дитина, наслідуючи дорослого, підспівує окремі звуки, кінці фраз, а потім і нескладні пісеньки і підспівки, пізніше починається становлення власне співочої діяльності. І тут завдання педагога - прагнути розвинути у дітей співоче звучання, збільшити доступний для цього віку обсяг вокально - хорових навичок. Дітей можна підводити до того , що б вони передавали у співі своє ставлення до виконуваного твору . Наприклад, деякі пісні треба співати бадьоро і весело, а інші - ніжно і лагідно.

    Щоб запам'ятати що-небудь, недостатньо пасивного слухання, потрібен активний аналіз музики. Наочні посібники на музичних заняттях дошкільнят необхідні не тільки для більш повного розкриття музичного образу, але і для підтримки уваги. Без наочних посібників діти дуже швидко починають відволікатися. Василь Сухомлинский писав: «Увага маленької дитини - це примхливе «істота».   Воно здається мені полохливої пташкою, який відлітає подалі від гнізда, як тільки прагнеш наблизиться до нього. Коли ж вдалося, нарешті , впіймати позначку, то утримати її можна тільки в руках або клітці. Не чекай від пташки пісень, якщо вона відчуває себе в'язнем. Так і увагу маленької дитини: «якщо ти тримаєш його як пташку, то вона поганий твій помічник»

     У розвитку всіх видів музичної діяльності дітей дошкільників, особливо істотно формування музично - сенсорних здібностей. Основу цього формування становить вслухання дитиною, розрізнення і відтворення їм чотирьох властивостей музичного звуку (висоти, тривалості, тембру і сили).

unnamed (1).png
Поради керівника музичного для батьків:
0100forf-9fb6.jpg
unnamed (2).jpg
002.jpg
unnamed (3).jpg
bottom of page