top of page

 

КІР

        Кір — це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Найчастіше  хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки й школи. Але дорослі та підлітки, яким не робили вакцинацію, також можуть захворіти.

         Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Але швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) або третіх осіб, які контактували з інфікованими.

На кір хворіють лише люди, і зараження відбувається тільки від людини до людини.

Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

 

         «Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету. Симптоми кору: висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання й пронос. Часто ускладнюється пневмонією ,може викликати ураження головного мозку та сліпоту» — повідомляє МОЗ.

 

Ускладнення

  пневмонія у важкій формі нерідко виникає на тлі кору у маленьких дітей, запалення легенів може ускладнюватися абсцесом і гнійним плевритом;

  важка форма ларингіту виступає одночасно і наслідком і симптомом захворювання, часто виникає вторинне інфікування, що вражає слизову оболонку, що в подальшому може призвести до виразково-некротическому процесу;

  стоматологічні захворювання виникають у зв’язку з ослабленим імунітетом у хворого на кір, частіше розвивається стоматит, некроз ясен, нома, яка без адекватного лікування може стати причиною смерті;

  мозкові захворювання, енцефаліт і менінгіт, найбільш загрозливі наслідки інфекції, але виникають відносно рідко, смертність при приєднанні енцефаліту досягає 35%.

 

Профілактика та лікування

 

         Основним способом профілактики є вакцинація  яка і забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вакцину закуповує Міністерство охорони здоров’я через міжнародні закупівлі ЮНІСЕФ за бюджетні кошти.

       Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, хворого обов’язково ізолюють, а також роблять дезінфекцію приміщення. Якщо дитина хворіє без ускладнення, лікування можна проходити вдома, дорослих зазвичай госпіталізують.

       Висип не лікують. Спочатку тіло вкривається висипаннями повністю, стає червоною плямою, згодом висип зникне. Розчісувати його не можна — можуть утворитися рани. Лікарі радять також не мочити і не розтирати висип. Поки він не зійде, варто залишатися в ліжку.

      Адекватне лікування , вакцинація і постійне спостереження  дозволяє нормально переносити хворобу і повністю позбутися всіх негативних проявів протягом декількох тижнів.

 

bottom of page