top of page

Поради психолога батькам та педагогам: ігри для дітей на відпочинку

Ігри з батьками — це невід’ємна частина розвитку дітей. Це й зміцнення здоров’я і гарний настрій. Спільні ігри зближують батьків і дітей. Ваша дитина прийде в захват, коли побачить серйозного тата, весело грає в м’яч. Для дошкільника «гра — єдиний спосіб звільнитися від ролі дитини, залишаючись дитиною». Для дорослого — «єдиний спосіб знову стати дитиною, залишаючись дорослою». Вирушаючи на відпочинок з дітьми за місто, з компанією, не забувайте взяти із собою необхідні атрибути для гри, це можуть бути м’ячі, ракетки, а також багато іншого, на що вистачить фантазії.

Пропоную вам певний перелік ігор, які ви можете використовувати з дітьми під час літнього відпочинку. Ці ігри також можуть стати в нагоді педагогам під час організації літнього оздоровлення дітей в умовах закладу освіти.

Вуличний твістер

Усім знайому та популярну гру можна перенести на асфальт. Спочатку зможете навчити дітей, як накреслити прямокутник та позначити на ньому кола. Паралельно можна розповісти про периметр та спосіб обчислювання площі.

Потім діти зможуть проявити трішечки творчих здібностей та розфарбувати кольоровою крейдою поле для гри.

Порада! Не зафарбовуйте кола, а лише намалюйте їхні кольорові контури.

Хочете спробувати ще одну оригінальну ідею? Тоді обирайте газон та кольорові аерозольні фарби в балончиках!

Круті 3D-малюнки

Діти обожнюють малювати на асфальті. Запропонуйте їм зробити цікаві зображення, на тлі яких потім можна влаштувати оригінальну фотосесію.

Вуличний квест

Що знадобиться:

  • 2-3 карти-схеми.

  • 10 папірців із завданнями.

  • 3 зображення чорних міток.

Підготуйте 10 завдань, написані на окремому папірці. Частина завдань повинна бути веселою (проспівати пісеньку, розповісти анекдот), а частина – повторення пройденого матеріалу (наприклад, розповісти про особливості життя перелітних птахів). Підготуйте 3 чорні мітки: це можуть бути кришечки з-під пляшок чи вирізані з картону медалі.

Усі завдання та чорні мітки заздалегідь потрібно заховати на визначеному периметрі: під кущами, на дереві, приклеєні скотчем до стіни будівлі. На кожні карті позначте, де знаходиться 13 завдань. Діти не повинні знати, де папірці, а де – чорні мітки.

Розділіть дітей на 2-3 команди. Роздрукуйте або намалюйте від руки 2-3 однакові схеми-карти території шкільного майданчику чи двору, де ви плануєте гуляти. Квест закінчується, коли всі завдання та мітки знайдені.

Що означає чорна мітка? Що суперники можуть вигадати команді будь-яке завдання.

Примітка: можна грати і з одією дитиною або з однією групою з 2-4 дітей.

Кумедний боулінг

Зберіть 10 пластикових пляшок (бажано великого розміру). Налийте воду з фарбою. Цікавіше, коли «кеглі» зафарбовані. Також знайдіть футбольного м’яча та починайте грати в хуліганський варіант боулінгу. Хочете додати веселощів? Замість м’яча візьміть повітряну кульку, наповнену піском чи водою.

Гігантські «Хрестики-нулики»

Цією грою можна зацікавити дітей лише за рахунок вражаючих розмірів ігрового поля. Зробіть фігурки хрестиків та нуликів з несподіваних матеріалів: старі колеса від дитячих велосипедів, величезні круглі камінці тощо. Цікавіше буде грати командами – на виліт. Візьміть великі картоплини та нанесіть на них кольорові позначки!

Крижані скарби

Киньте цікаві дрібнички (камінці, намистинки, копійки) у пляшку з водою. Покладіть у морозильник. Завдання дітей – якомога швидше дістати з криги маленькі скарби. Можна дати обмеження часу – 10 хвилин. Розділити діток на дві команди та видати по замороженій пляшці. Переможе команда, яка збере найбільше предметів за визначений час.

Аби змагання пройшло весело, дозвольте дітям кидати пляшку об асфальт чи стрибати по ній.

Природознавча “гаряча картопля”

Усім знайома гра в «гарячу картоплю»? Потрібно стати у коло та якомога швидше перекидати м’ячик одне одному, не затримуючи в руках. Ускладніть дітям завдання. Зловивши м’ячик, вони спершу повинні голосно вигукнути назву тварини, а потім – перекину іншому. Якщо дитина тримає м’яча понад 3 секунди, то сідає у центр кола.

Дозвольте дітям самостійно обирати тему гри. Цікавими можуть бути:

  • Назви фруктів та ягід.

  • Назви предметів одягу.

  • Міста України та світу (для дітей від 6 років).

  • Назви птахів.

Шановні батьки! Пропоую Вам добірку ПЛЯЖНИХ ІГОР ДЛЯ ДІТЕЙ: НА БЕРЕЗІ ТА У ВОДІ

УВАГА! ПІД ЧАС ІГОР З ДІТЬМИ НА ВУЛИЦІ ОБОВ'ЯЗКОВО ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ КАРАНТИНУ! бЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ!

Интересное на сайте
Пошук по тегам
НОВИНИ
Архів
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page